Svijet
0

Ministri EU-a završili sastanak u Avignonu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri vanjskih poslova EU-a završili su u subotu popodne dvodnevni neformalni sastanak u Avignonu na kojem su se složili da se o događajima u Gruziji provede međunarodna neovisna istraga kako bi se utvrdilo ko je kriv za početak sukoba između Gruzije i Rusije.

"Svih 27 ministara zauzima se za međunarodnu istragu. Moramo znati što se dogodilo", rekao je francuski ministar vanjskih poslova i domaćin skupa Bernard Kouchner na konferenciji za novinare.

Prijedlog o međunarodnoj, neovisnoj istrazi iznio je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier. I ruska i gruzijska strana međusobno se optužuju za početak sukoba.

Kouchner je rekao da EU želi pojačati svoju prisutnost u Gruziji i da su se ministri složili s prijedlog za slanje europske misije.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku izjavio je da će ta odluka službeno biti potvrđena 15. rujna i da su pripreme za njezino slanje gotove.

Solana je dodao da će trebati sačekati ponedjeljak, kada će u posjet Moskvi i Tbilisiju otputovati francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, kako bi se "na koji se način ta misija može rasporediti".

Ta misija mogla bi brojati od 150 do 200 ljudi, a njihovo djelovanje uvelike će ovisiti o ruskoj kooperativnosti, koja bi im mogla otežati u područja "sigurnosnog pojasa" oko odmetnutih gruzijskih pokrajina Južne Osetije i Abhazije.

Kouchner je rekao da EU od Rusije očekuje potpuno provedbu mirovnog plana u šest tačaka, koji između ostaloga, uključuje rusko povlačenje s gruzijskog tla.

"Očekujemo da Rusija poštuje svoje obveze iz mirovnog plana, a ona za sada ispunjava samo dvije ili tri tačke toga plana", rekao je Kouchner.

EU je za obnovu Gruzije namijenila oko 500 milijuna eura za sljedeće tri godine. Tih pola milijarde eura išlo bi iz europskog proračuna, a još dodatnih pola milijarde dale bi zemlje članice.

Osim o Gruziji i Rusiji, ministri su u subotu razgovarali i mirovnom procesu na Bliskom istoku, a u petak o transatlantskim odnosima u svjetlu predstojećih predsjedničkih izbora.

Ministri su se kladiti na ishod predstojećih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama 4. studenoga, ali nije poznato ko je dobio više glasova između demokratskog i republikanskog kandidata Baracka Obame i Johna McCaina.

Prijedlog o klađenju iznio je britanski ministar vanjskih poslova David Miliband.

"On mi je dostavio komadić papira, ja sam odgovorio i mislim da su to svi učinili", rekao je na konferenciji za novinare francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner.

Klađenje je potvrdio i poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski, koji je također odbio reći kome je dao prednost.

Više ministara je reklo kako je riječ o šali, koju si mogu dopustiti u opuštenom ozračju kakvo vlada na neformalnim sastancima.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, prenosi Hina, rekao je da riječ o anketi u kojoj je svako napisao ime svoga favorita na predsjedničkim izborima, a da će rezultate otkriti nakon izbora.