{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministri EU-a u petak i subotu na neformalnom sastanku u Avignonu

F
4.9.2008. u 23:23
0
0
Ministri EU-a u petak i subotu na neformalnom sastanku u Avignonu
0
Ministri EU-a u petak i subotu na neformalnom sastanku u Avignonu
Avignon
Ministri vanjskih poslova Europske unije okupit će se u petak i subotu u Avignonu na neformalnom sastanku, čiji će najveći dio biti posvećen aktualnoj krizi između Gruzije i Rusije.
Šefovima diplomatija zemalja članica u subotu će se pridružiti ministri vanjskih poslova zemalja kandidata, među njima i hrvatski ministar Gordan Jandroković.

Ministri će se najprije u petak okupiti u Parizu, odakle će posebnim vozom krenuti prema Avignonu i već će u vozu održati prvi sastanak.

Francusko predsjedništvo najavilo je da će najveći dio sastanka biti posvećen stanju u Gruziji i odnosima s Rusijom, a ta tema je na dnevnom redu u subotu.

Zbog te krize u prošli ponedjeljak sazvan je vanredni samit čelnika zemalja članica Evropske unije, na kojoj je osuđena upotreba sile i rusko priznanje nezavisnosti odmetnutih gruzijskih pokrajina Južne Osetije i Abhazije.

Čelnici EU-a odlučili su odgoditi pregovore s Rusijom o zaključivanju sporazuma o partnerstvu i saradnji sve dok se ruske snage ne povuku s gruzijskog teritorija.

U ponedjeljak će u Moskvu i Tbilisi otputovati francuski predsjednik i predsjedavajući Evropskog vijeća Nicolas Sarkozy kako bi pomogao u rješavanju krize.

U petak popodne po dolasku u Avignon ministri će razgovarati o transatlantskim odnosima u svjetlu predstojećih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama te evropskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, prenijela je Hina.

Ministri vanjskih poslova kandidatskih zemalja pridružit će se sastanku tokom radnog ručka u subotu na kojem će glavna tema biti mirovni proces na Bliskom istoku i ulogu Evropske unije u toj regiji.

Neformalni sastanci ministara vanjskih poslova u evropskom se žargonu nazivaju Gymnich, prema dvorcu u Njemačkoj, gdje je prvi put održan takav sastanak 1974. godine.

Danas su takvi sastanci postali tradicionalni, a svako predsjedništvo organizira po jedan Gymnich tokom polugodišta u kojem predsjedava.

Iako se na takvim sastancima ne donose službeni zaključci, smatra ih se vrlo važnima za pripreme stajališta Evropske unije o vanjskopolitičkim temama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: