Obavještajni podaci
105

Ministarstvo odbrane Velike Britanije: Rusija još uvijek ne kontroliše ukrajinsko nebo

F. H.
Foto: Screenshoot
Foto: Screenshoot
Prema britanskim obavještajnim podacima, Rusija još uvijek nije uspostavila kontrolu nad zračnim prostorom Ukrajine. U posljednjoj sedmici ruska zračna aktivnost je skoncentrisana na ciljeve u jugoistočnoj Ukrajini.

Napadi na ciljeve u jugoistočnoj Ukrajini su posljedica napora ruske vojske da izvrši napredovanje u ovom dijelu zemlje, stoji u britanskom izvještaju.

Ukrajinska protivzračna odbrana i dalje predstavlja značajnu prepreku ruskim vojnim naporima. Ruski ratni avioni su i dalje izloženi kratkodometnim i srednjedomentnim zračnim ukrajinskim sistemima.

"Nemogućnost Rusije da identifikuje i pronađe ukrajinske protivvazdušne sisteme ugrozila je njenu sposbnost da kontroliše zračni prostor ali i da pruža podršku kopnenim trupama", stoji u britanskom izvještaju.

Ruska mornarica i dalje nastavlja s blokadom obale Ukrajine, čime onemogućava snadbjevanje sa mora.

Iako još uvijek posjeduje sposobnosti da izvedu amfibijske operacije, britanski podaci kažu da bi to bio veliki rizik zbog vremena koje je vojska Ukrajine imala da spremi odbranu.

"Mine koje plove po Crnom moru predstavljaju ozbiljnu opasnost za pomorske aktivnosti", stoji u zvaničnom izvještaju ministarstva odbrane Velike Britanije.