Svijet
0

Ministarstvo kulture napadnuto u Gazi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Prekid vatre u sukobima između zavađenih palestinskih frakcija Fataha i Hamasa, proglašen u ponedjeljak ujutro u Pojasu Gaze, nije trajao ni pola dana, jer su naoružani napadači već oko podne otvorili vatru na ured ministra kulture i sporta bliskog hamasovcima.

Ministar Basem Naim, saradnik palestinskog premijera Ismaila Haniyeha iz radikalnog islamističkog Hamasa, nije povrijeđen u tome incidentu, mada je bio u zgradi.

Zvaničnici ministarstva su za napad optužili bande Fataha, kako su rekli. Rano jutros se na meti napada našla kuća Haniyeha u izbegličkom logoru Shaati, rekli su sigurnosni zvaničnici. U tom napadu nije bilo žrtava.

Pucnjavi na kuću palestinskog premijera prethodio je novi val nasilja preko vikenda, u kome je poginulo najmanje šest ljudi, a više od 50 je ranjeno.

Ubrzo nakon pucnjave proglašeno je primirje koje je stupilo na snagu u 11 sati po lokalanom vremenu. Međutim, kao i većina ranijih, nije zaživjelo i ubrzo je izbila sporadična razmjena vatre.

Primirje je dogovoreno uz pomoć egipatskih posrednika kako bi se održali maturski ispiti za učenike srednjih škola.

"Ovo je sramota za naš narod. Pozivam sve da odmah s tim prestanu, ne samo zbog ispita već da bi naš narod živio normalnim životom", rekao je palestinski predsjednik Mahmud Abbas dok je obilazio jednu školu na Zapadnoj obali.

Oko 24.000 maturanata u Pojasu Gaze i još 40.000 na Zapadnoj obali počelo je u ponedjeljak dvosedmične završne ispite.

Sukobi koji su izbili tokom vikenda bili su veoma brutalni. Naoružani hamasovci su u nedjelju oteli jednog oficira Abbasove predsjedničke garde i bacili ga sa solitera. To je izazvalo sukobe i u drugim dijelovima grada Gaze. Članovi Fataha su kasnije opkolili kuću jednog propovjednika, izvukli ga napolje i ubili, a Hamas je zaprijetio osvetom.

Povodom pucnjave u ponedjeljak na zgradu ministarstva glasnogovornik Fataha Maher Mekdad je izjavio da su snajperisti Hamasa s krova pucali na sigurnosni konvoj i da je vatra uzvraćena, prenijele su agencije.

Fatah i Hamas vode borbu za vlast od glatke pobjede hamasovaca na općim izborima u januaru prošle godine. Lideri dviju rivalskih frakcija su u martu ove godine osnovali vladu nacionalnog jedinstva, ali su sukobi ponovo izbili sredinom maja jer nije do kraja razriješeno ko nadzire sigurnosne snage.