Traju pregovori
36

Ministar vanjskih poslova Irana: Mogli bi obnoviti diplomatske veze sa Saudijskom Arabijom

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Razgovori između regionalnih rivala Irana i Saudijske Arabije se nastavljaju i mogli bi na kraju obnoviti diplomatske odnose koji su prekinuti prije mnogo godina, rekao je u petak iranski ministar vanjskih poslova.

Hossein Amirabdollahian je rekao novinarima u Bejrutu da se sastao sa saudijskim ministrom vanjskih poslova princom Faisalom bin Farhanom Al Saudom tokom konferencije u Jordanu prošlog mjeseca. Susret je održan na najvišem nivou između dvije zemlje otkako su prekinule odnose prije sedam godina.

Odnosi između Saudijske Arabije i Irana su se pogoršali nakon što je Rijad 2016. pogubio vodećeg šiitskog sveštenika Nimra al-Nimra, izazvavši proteste u obje zemlje i pogoršavši diplomatske odnose. U Teheranu su demonstranti zapalili saudijsku ambasadu.

Direktni pregovori pokrenuti su u aprilu 2021., uz posredovanje Iraka, u pokušaju da se poboljšaju veze. Samo postojanje dijaloga smatrano je važnim, čak i ako je jedini zapažen rezultat do sada bio ponovno otvaranje predstavništva Irana pri Organizaciji islamske saradnje u saudijskom gradu Džedi.

"Postojao je dogovor u našim tačkama gledišta da nastavimo sa saudijsko-iranskim dijalogom kako bi se na kraju normalizirali odnosi između dvije zemlje", rekao je Amirabdollahian o decembarskom sastanku u Jordanu.

Amirabdollahian je rekao da se nada da ćemo na kraju postići dogovor o "ponovnom otvaranju diplomatskih misija i ambasada u Rijadu i Teheranu".