Bjelorusija
0

Ministar unutarnjih poslova podnio ostavku

FENA
Bjeloruski predsjedanik Aleksandar Lukašenko prihvatio je u ponedjeljak ostavku ministra unutarnjih poslova Vladimira Naumova, kojeg u Evropi smatraju crnom ovcom, kako bi poboljšao odnose s Evropskom unijom, smatraju stručnjaci.
  • Predsjednik Aleksandar Lukašenko je prihvatio ostavku ministra Vladmira Naumova koju je podnio iz zdravstvenih razloga, saopćila je pres služba predsjedništva, javio je AFP.

Naumov je bio jedna od ličnosti koje se u izvještaju iz 2004. godine Christosa Pourgouridesa, poslanika iz Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, navode kao odgovorne za nestanak pripadnika opozicije u Bjelorusiji.

  • Lukašenko želi da se približi Evropi. Naumov iritira Evropljane, komentirao je Aleksandar Klaskovski, bjeloruski nezavisni analitičar, podsjetivši da se Lukašenko već oslobodio nekih drugih zvaničnika čija se imena nalaze u evropskom izvještaju.

  • Smjenjivanje Naumova će se dopasti Evropljanima i omogućiti da se ne poduzimaju mjere za demokratizaciju Bjelorusije koje traže Zapadnjaci, kazao je Klaskovski.