Japan
0

Ministar pravde podnio ostavku zbog gafa

FENA
Minoru Yanagida (Foto: AFP)
Minoru Yanagida (Foto: AFP)
Japanski ministar pravde podnio je u ponedjeljak ostavku zbog neumjesnih komentara koje je davao o svojoj dužnosti prilikom odgovora na poslanička pitanja, zadajući udarac vladajućoj Demokratskoj stranci dok se bori da zadrži tempo krhkog japanskog ekonomskog oporavka.

Minoru Yanagida izjavio je 14. novembra da kao ministar pravde treba izgovarati samo dvije fraze kada odgovara na poslanička pitanja: "Bavimo se time na primjeren način na osnovu zakona i dokaza".

Njegova izjava izazvala je buru kritika poslanika, koji su zatražili njegovu ostavku. Njegov gaf predstavlja posljednji udarac za premijera Naoto Kana, čiji je pad popularnosti u anketama javnog mnijenja osnažio političku opoziciju, prenosi AP.

Ostavka ne prijeti Kanovoj poziciji na vlasti, ali će vjerovatno još oslabiti javnu podršku njegovoj administraciji već suočenoj s bijesom zvog navodne slabosti u bavljenju nedavnim diplomatskim sporovima s Kinom i Rusijom. Političko natezanje u parlamentu odgodilo je napredak u usvajanju paketa poticajnih mjera vrijednog 61 milijardu dolara, pored činjenice što deflacija i snažan jen prijete ugroženoj ekonomiji.

  • Moja je greška što sam dao te neumjesne i šaljive komentare i moram se izviniti, izjavio je Yanagida u ponedjeljak tokom pres-konferencije na kojoj je objavio svoju ostavku.

Kazao je kako je odlučio da odstupi nakon sastanka u ponedjeljak ujutro s Kanom, koji je izrazio zabrinutost da bi debata o njegovim komentarima mogla dovesti do odgode usvajanja poticajnog paketa, koji uključuje pomoć za male biznise i lokalne ekonomije.

Yanagida je tokom vikenda izjavljivao kako namjerava ostati na položaju ministra, uprkos kritikama.