Objavljen Tik-Tok
44

Ministar Papue Nove Gvineje dao ostavku zbog luksuznog putovanja na krunisanje Charlesa III

S. Š.
Delegacija Papue Nove Gvineje koja je putovala na krunisanje Charlesa III
Delegacija Papue Nove Gvineje koja je putovala na krunisanje Charlesa III
Ministar vanjskih poslova Papue Nove Gvineje Justin Tkatchenko podnio je ostavku nakon kontroverze oko troškova za službenu delegaciju te zemlje koja je putovala na krunisanju kralja Charlesa III.

Tkatchenko je putovao sa svojom kćerkom Savannah, koja je objavila snimak na TikToku na kojem je prikazano njeno putovanje avionom, prvom klasom i kupovina u Singapuru.

Nakon komentara na videu, Tkatchenko je kritičare nazvao "primitivnim životinjama".

Komentari Tkatchenkoa izazvali su proteste u glavnom gradu Port Morsebyju u petak ispred zgrade parlamenta. Inače, Papua Nova Gvineja je nacija Commonwealtha na Pacifiku, gdje je kralj Charles III na čelu države.

Tkatchenko i njegova kćerka kritikovani su zbog toga što su putovali sa najmanje deset zvaničnika na krunisanje kralja Charlesa III, po cijeni od milion dolara, navodi lokalni list Post-Kurir, a prenosi BBC.

Njegova kćerka Savannah, u videu koji je potom obrisala na društvenoj mreži, snimila je svoju posjetu luksuznim modnim radnjama u Singapuru i svoj obrok u prvoj klasi na putu za London.

Snimak je potom objavljen na drugim društvenim mrežama.

Ovo je izazvalo bijes u Papui Novoj Gvineji, gdje su neki tvrdili da bi se javni novac bolje potrošio na javne usluge u osiromašenoj zemlji. Premijer James Marape zamolio je stanovnike Papue Nove Gvineje da prihvate izvinjenje Tkatchenkoa, rekavši u izjavi da je i on bio uvrijeđen ovim primjedbama.

Ostavka dolazi uoči dvodnevne posjete indijskog premijera Modija Papui Novoj Gvineji koja počinje 21. maja, što će se poklopiti sa dolaskom Joea Bidena sljedećeg dana.