Svijet
0

Ministar odbrane za novu politiku Francuske prema NATO-u

FENA
Francuski ministar odbrane Erve Moren, zalaže se za novu politiku Francuske prema NATO-u i njeno veće prisustvo na komandnim mjestima, piše današnji "Mond".

"Uvjeren sam da evropska odbrana neće napredovati ukliko ne promijenimo politički stav unutar NATO-a", citira ovaj list Morena, sa jučerašnjeg skupa u Tuluzu.

Objašnjenje je sljedeće - ukoliko Francuska prestane da bude "težak saveznik" unutar NATO-a, njeni evropski saveznici će možda prekinuti da koče napredak zajedničkog programa evropske odbrane.

Francuska ima posebnu poziciju unutar NATO-a, zahvaljujući naslijeđu generala Sharla de Gola, koji je želio da zemlja bude vojno nezavisna od sjeverno-atlantskog saveza. Francuska je zato do sada zadržala autonomnu poziciju u odnosu na alijansu, u kojoj dominira anglo-saksonski uticaj.

Pariz vidi ulogu NATO-a kao isključivo vojnu, usredsređenu na vojne misije i protivi se daljem širenju te vojne organizacije na Ukrajinu i Gruziju, odnosno zalaže se za njeno ograničenje na evroatlantsku sferu. Francuska se zbog toga posljednjih godina često nalazila izoliranom kada je bilo riječi o kupovini američkih transportnih aviona C-17, o globalnim ciljevima saveza ili o njegovoj ulozi u "civilno-vojnim" akcijama.

Novi političko-vojni vrh u Parizu želi da promeni takvu situaciju.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy založio se 27. augusta za "jake inicijative" Francuske kako bi se dao nov podsticaj programu odbrane na evropskom nivou, kao i za "zauzimanje mjesta (Francuske) koje joj pripada" unutar NATO-a.

Moren se založio da Francuska "pojača uticaj" u vojnim operacijama NATO-a u kojima učestvuje, kao i da pojača prisustvo na komandnim funkcijama i da aktivno učestvuje u transformaciji sjeverno-atlanstkog saveza.

Francuska u NATO-u ne učestvuje ni u grupi za nuklearne planove, pošto ima sopstveni nuklearni program, niti u komitetu za odbrambene planove saveza i ima malo oficira u vojnoj strukturi saveza.

Bivši ministar odbrane, Jean-Pierre Chevenement, kritikovao je, međutim, namjeru nove vlade da se približe NATO-u.

Prema njegovim riječima, to bi bilo "protiv slobode Francuske i protiv nezavisnosti Evrope" i vodilo bi tome da "Francuska slijedi naređenja iz Washingtona" i "učestvuje u sukobima u kojima će drugi odlučivati umjesto nas".