Svijet
0

Ministar odbrane: Ukrajina će biti članica NATO-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ukrajinski ministar odbrane Jurij Jehanurov izjavio je u petak da će njegova zemlja biti članica NATO-a kao i da će do kraja godine Kijev pristupiti Akcijskom planu za pristupanje Alijansi.

Na sastanku komiteta Ukrajina - NATO u okviru zasjedanja ministara odbrane Alijanse u Bruxellesu, Jehanurov, bivši ukrajinski premijer, rekao je da ta zemlja "može ostvariti pogodnosti od stupanja u NATO", prenijele su agencije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom ministar Jehanurov je rekao da je "optimistički raspoložen" i da Ukrajina traži svoju "fijoku" u NATO-u "čime može biti korisna za Alijansu".

Ministar je rekao da je susret u petak pokazao da su sa političkih deklaracija odnosi NATO i Ukrajine prevedeni na plan praktične saradnje.

Ističući da NATO pruža neprocjenjivu pomoć Ukrajini pri uništavanju viška bojeve municije preostale iz sovjetskih vremena i da ta zemlja učestvuje u svim operacijama Alijanse, ministar je rekao da je uspješna domaća vojna reforma ključni uvjet za priključenje NATO-u.

Jehanurov je naveo da je u trenutku raspada Sovjetskog saveza Ukrajina imala milion vojnika, da sada ima 250.000 a da je potrebno da taj broj bude sveden do 150.000.

Scheffer je rekao da je "NATO uvijek spreman da pomogne Ukrajini u provođenju reformi".

U Bruxellesu je potpisan memorandum o razumijevanju za priključivanje Ukrajine NATO-ovom sistemu za kontrolu zračnog prostora.