Svijet
0

Ministar odbrane Srbije: Ne garantujem da niko iz vojske ne pomaže Mladiću

FENA
Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da ne može garantirati da nijedan pripadnik vojske "privatno ne pomaže" haškom optuženiku Ratku Mladiću da izbjegne hapšenje. Ministar Šutanovac je novinarima izjavio da je, s druge strane, siguran da Ministarstvo odbrane i vojska ne troše "nijedan dinar štiteći Ratka Mladića".

"To je stvar koju je teško kontrolirati budući da mi imamo 40.000 pripadnika vojske i 55.000 penzionera. Siguran sam da se Mladić ne nalazi u vojnim objektima, siguran sam da niko ne troši sredstva poreskih obveznika Srbije sa računa Ministarstva odbrane za njegovu zaštitu, ali ne mogu garantirati da niko sa njim nije u kontaktu", kazao je Šutanovac.

Prema njegovim riječima, odluka Savjeta za nacionalnu bezbjednost da raspiše potjernice za četvoricom preostalih haških optuženika koji se nalaze na slobodi bila je ozbiljan pomak u procesu okončanja saradnje sa Haškim tribunalom.

"Očekivao sam da izvještaj (glavne tužiteljice Haškog tribunala) Carle del Ponte bude, ako ne pozitivan, onda bar da ne bude ni negativan, odnosno da bude neutralan kako bi nam se dao prostor da radimo", rekao je Šutanovac.

Kako je ocijenio, Del Ponte ne odlučuje samostalno o tome kakva će biti ocjena saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, i "kontekst je tu mnogo širi od onoga što se trenutno vidi", javio je Tanjug.