Svijet
0

Ministar odbrane: Iran spreman braniti se svim sredstvima

FENA
Iran će upotrijebiti sva sredstva da bi odgovorio na pritisak i prijetnje imperijalističkog bloka koji predvode Sjedinjene Države, izjavio je u srijedu general Mostafa Mohammad Najjar (Nadžar), iranski ministar odbrane.

Reagujući na izjavu svoga američkog kolege Roberta Gatesa, koji je rekao da Washington još uvijek nije odbacio nijednu opciju u politici prema Iranu, Najjar je istaknuo da „ratoborni neokonzervativci u SAD-u treba da imaju na umu da će odgovor Irana na svaku njihovu akciju premašiti sva njihova očekivanja i pretpostavke“.

Iranska nacija je „miroljubiva, pravdoljubiva i zagovara logiku, dijalog i diplomatiju“, a oštro se protivi „bahatosti, hegemoniji, terorizmu, okupaciji i kršenju ljudskih prava“, rekao je ministar, prenosi Irna.

„Nadležnost za rješavanje iranskoga nuklearnog pitanja i nesporazuma u vezi s njim ima Međunarodna agencija za atomsku energiju. Politički aspekt koji je Washington dodao toj temi, svaki čas prijeteći drugačijim sredstvima, nema legitimitet i kosi se s međunarodnim normama“, naglasio je Najjar, ponovivši po ko zna koji put da Iran atomsku energiju želi koristiti isključivo u civilne svrhe, „što je pokazao u praksi“.