Svijet
0

Ministar Nović u Parizu na generalnoj konferenciji UNESCO-a

FENA
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, koji predvodi delegaciju BiH na 34. generalnoj konferenciji Organizacije ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u Parizu, susreo se s generalnim direktorom ove organizacije Koičirom Macurom (Koichiro Matsuura).

Kako je saopćeno iz Vijeća ministara BiH, ministar Nović je naglasio značaj ideja UNESCO-a za opšti razvoj naše zemlje i zahvalio na svemu što je UNESCO dosad uradio na predstavljanju tih vrijednosti u BiH.

On je uručio generalnom direktoru Macuri pismo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića u kojem se potvrđuje da će naša zemlja početkom decembra biti domaćin podregionalnom seminaru o reformi u obrazovanju i procesu obrazovanja na kojem će učestvovati predstavnici 11 zemalja naše regije.

Ministar Nović je posebno naglasio značaj koji BiH pridaje Uredu UNESCO-a u Veneciji, a naročito njenoj kancelariji u Sarajevu, koja je na obostrano zadovoljstvo dosad pokazala izvanredne rezultate.

Generalni direktor Macura je čestitao ministru Noviću na upisu višegradskog Mosta "Mehmed-paša Sokolović" na Listu svjetske baštine i najavio da će u drugoj polovini marta 2008. posjetiti BiH i Most na Drini.

Ministar Nović će u popodnevnim satima, u okviru opšte političke debate na Generalnoj konferenciji UNESCO-a, održati govor pred visokim predstavnicima svih zemalja članica UNESCO-a.