{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministar kažnjen sa 750 eura zbog rasističke opaske

F
4.6.2010. u 18:27
0
1
Ministar kažnjen sa 750 eura zbog rasističke opaske
0
Ministar kažnjen sa 750 eura zbog rasističke opaske
Brice Hortefeux
Ministar unutarnjih poslova Francuske Brice Hortefeux kažnjen je u petak sa 750 eura zbog rasističke opaske izrečene na račun mladog muškarca arapskog porijekla tokom neformalnog prošlogodišnjeg sastanka s partijskim aktivistima.
Hortefeuxov advokat je rekao da će se ministar žaliti na presudu, prema kojoj će morati i da plati 2.000 eura zbog pričinjene štete, javila je agencija Reuters.

Spornu rečenicu Ortefe je izrekao prilikom fotografisanja s izvjesnim Aminom, jednim od partijskih aktivista, koji su prošle godine razgovarali s ministrom.

Na video zapisu se čuje glas iz grupe okupljenih aktivista koji kaže da je "Amin jedan od nas (...) naš mali Arapin", na šta je Ortefe odgovorio: "Uvijek nam je potreban jedan. Kada ih ima mnogo, onda nastaju problemi".

Ministar je u nekoliko navrata odbacio optužbe da je rasista, tvrdeći da se njegova opaska odnosila na broj zajedničkih fotografija koje je napravio s aktivistima.

Mladi aktivisti su prošle godine u izjavi za pariski list Le Monde rekli da se nisu osjetili napadnutim, a i vladini saveznici su stali u odbranu ministra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: