Svijet
37

Ministar Jusko položio cvijeće i odao počast žrtvama terorističkog napada u Istanbulu

FENA
Na istočnom kraju Mramornog mora, između mjesta Yalova i Gebze, jučer je svečano otvoren viseći most Osmangazi, megaprojekt koji je dio autoceste dužine 433 kilometra, a koja će povezivati Gebze, Orhangazi i Izmir.

Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovali su turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, premijer Binali Yildirim, ministar prometa, pomorstva i komunikacija Ahmet Arslan i brojni drugi gosti.

Na poziv ministra Arslana, ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovao je i ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, saopćeno je danas iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Predsjednik Erdogan je u svom obraćanju podsjetio da je most Osmangazi megaprojekt i četvrti najveći most na svijetu, te drugi najveći viseći most u Evropi, napomenuvši da će korištenje novootvorenog mosta biti besplatno za sve građane do kraja Bajrama.

Most Osmangazi, koji se još naziva i "Zaljevskom ogrlicom", dio je autoceste koja je najveći cestovni infrastrukturni projekat u turskoj historiji. Ova cesta će vožnju od Istanbula do Izmira, koja trenutno traje 9,5 sati, smanjiti na svega 3,5 sata. Također, zahvaljujući mostu, vožnja između tačaka koje spaja, koja je trajala dva sata, sada će trajati svega četiri minute.

Viseći most između gradova Gebze i Yalova ima srednji raspon od 1.550 metara, visina nosivih stubova mu je 252 metra, a ukupna dužina mosta je 2.682 metra, što ga čini četvrtim najdužim mostom te vrste na svijetu.

Tokom posjete Istanbulu, ministar Jusko je imao i zvaničan sastanak sa ministrom Arslanom, a danas je sa gradonačelnikom Istanbula Kadirom Topbašom obišao mjesto nedavnog terorističkog napada na istanbulskom aerodromu Ataturk, gdje je položio cvijeće i odao počast žrtvama.

Na ovaj način, ministar Jusko želio je izraziti podršku BiH i njenih građana narodu i vlastima Republike Turske u ovim teškim trenutcima.

I ministar Arslan i gradonačelnik Topbaš izrazili su zahvalnost na posjeti i podršci ministra Juske.