Pismo u Bildu
50

Ministar Gabriel poručio njemačkim Turcima: Vi pripadate ovdje

FENA
Sigmar Gabriel (Foto: EPA)
Sigmar Gabriel (Foto: EPA)
Njemačka je u subotu pokušala da pruži uvjeravanja za tri miliona svojih građana turskog porijekla da stoji iza njih dok spor s Ankarom eskalira, navodeći da oni nisu meta promjena vladine politike prema Turskoj.

U pismu objavljenom na njemačkom i turskom jeziku u današnjem izdanju novina Bild, ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel navodi da Njemačka nije u svađi s turskim narodom niti s bilo kojom zemljom, ali da ne može mirno stajati dok se "nevini" njemački državljani hapse.

U petak je ministar finansija Wolfgang Schaeuble uporedio tursko hapšenje šest aktivista za ljudska prava, među kojima i njemačkog državljana, s autoritarnom praksom nekadašnje komunističke Istočne Njemačke.

"Bez obzira na to kako složeni bili politički odnosi između Njemačke i Turske, jedna stvar je jasna: vi, ljudi turskih korijena u Njemačkoj pripadate ovdje skupa s nama, imali njemački pasoš ili ne", navodi Gabriel u otvorenom pismu.

"Uvijek smo radili na dobrim odnosima s Turskom, jer znamo koliko su bitini dobri odnosi za vas (njemačke Turke)", dodaje on.

Gabriel navodi da će Njemačka razmotriti saradnju i konkretnu pomoć NATO saveznici Turskoj i da će tražiti od Evrope da zauzme jasan položaj prema Ankari, prenosi Reuters.