Francuska
0

Ministar Eric Besson oženio tunižansku studenticu

FENA
Eric Besson (Foto: AP)
Eric Besson (Foto: AP)
Francuski ministar za imigracije Eric Besson objavio je u ponedjeljak da se dan prije vjenčao s mladom Tunižankom na vrlo diskretnoj svečanosti u Parizu.

„Da, oženio sam se ili tačnije ponovo sam se oženio“, izjavio je ministar kada je bio upitan da li može potvrditi vjenčanje prvobitno predviđeno za 16. septembar, ali ministar Besson je odlučio da ga pomjeri nakon što su protivnici odlučili da negoduju.

Vjenčanje je konačno održano u nedjelju u ministarstvu za imigracije gdje Besson ima službeni stan, pošto je želio izbjeći fotografe.

Besson, star 52 godine, oženio je Yasmine Tordjman, 24-godišnju studenticu umjetničke škole i praunuku bivše prve dame Tunisa Wassile Bourguibe.

Ministar za imigracije, koji je rođen u Maroku, bio je već u braku sa Sylvie Brunel, geografom i profesorom univerziteta u 4. pariškom arondismanu, s njom ima troje djece, a razveo se 2009. godine.

Bivši član socijalističke partije Eric Besson pridružio se Nicolasu Sarkozyju neposredno pred predsjedničke izbore 2007. godine, prije nego što je početkom 2009. godine promoviran na čelo ministarstva za imigracije, integracije i nacionalni idenitet, vrlo izloženo mjesto

Pooštravanje francuske politike prema Romima, koju je preduzeo ovog ljeto predsjednik Sarkozy, izazvalo je žive kritike u Francuskoj i međunarodnoj zajednici.