Svijet
0

Ministar Bajnai novi kandidat za mađarskog premijera

FENA
Ministar privrede Gordon Bajnai novi je kandidat za mađarskog premijera, ali je i dalje sporno da li će uspjeti da dobije podršku većine poslanika, ističu danas budimpeštanski mediji.

Aktuelni predsjednik mađarske vlade Ferenc Đurčanj je, na sinoćnoj sjednici predsjedništva vladajuće Mađarske socijalističke partije (MSP), predložio dva nova imena za mogućeg nasljednika.

Prema njegovom mišljenju, premijersku ulogu uspješno bi obavili i Bajnai, kao i ministar poljoprivrede i teritorijalnog razvoja Jožef Graf, a u oba slučaja Đurčanj će napustiti položaj predsjednika MSP, na koji je po drugi put izabran 21. marta.

Đurčanj je naglasio da, ukoliko bude izabran Graf, koji je i član užeg rukovodstva MSP, onda ne bi bilo dobro da postoje "dva centra vlasti unutar stranke".

Ukoliko, pak, povjerenje dobije Bajnai, koji nije član MSP, onda će se Đurčanj povući s čela partije da ne bi izgledalo kako je čitava procedura bila namještena.

Predsjedništvo MSP nije donijelo definitivnu odluku o novom obrtu unutar partije.

Dio rukovodstva, naime, smatra da bi Đurčanj trebalo da podnese ostavku na mjestu predsjednika MSP 14. aprila, kada bude glasanje o povjerenju aktuelnom premijeru, dok ostali smatraju da bi sve trebalo odložiti do sredine juna, odnosno poslije izbora za Evropski parlament, kada će partija morati da podnese izvještaj članstvu.

Na potezu je i sada, kao i prethodnih dana, liberalni Savez slobodnih demokrata (SDS), donedavni koalicioni partner socijalista, od koje manjinska Đurčanjova vlada i ovaj put očekuje spoljnu podršku.

Liberali se, međutim, još nisu izjasnili da li će podržati Bajnaija, ili predložiti neko novo ime.

Članovi poslaničke grupe MSP, koji su također sinoć zasjedali, vjeruju da će ministar privrede Bajnai proći, čak i bez podrške SDS-a.

Socijalisti, naime, računaju na glasove nekoliko nezavisnih poslanika, kao što je bilo i prilikom usvajanja budžeta za ovu godinu.

Savez demokratske omladine (Fides) i Hrišćansko-demokratska narodna partija se i dalje zalažu za prevremene izbore, dok će se umjereno konzervativni Mađarski demokratski forum, kako je više puta istaknuto, opredijeliti zavisno od programa potencijalnog premijera vezanog za izlazak zemlje iz sve dublje privredne krize.