The Times
0

Mini turneja Baracka Obame

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Barack Obama kreće u obilazak nekoliko američkih saveznih država kako bi svoj plan za stimulaciju ekonomije objasnio zabrinutim građanima, izvještava dopisnik londonskog The Timesa iz Washingtona.

Tokom tih direktnih obraćanja Amerikancima, koja, kako ističu predsjednikovi savjetnici, podsjećaju na predizbornu kampanju, predsjednik će iznijeti argumente u prilog ogromnog izdvajanja iz budžeta namijenjenog ne samo uzdrmanoj privredi nego i osakaćenom bankarskom sistemu.

O Obaminom planu vrijednom više od 800 milijardi dolara, koji je izazvao žestoke rasprave i kritike republikanaca, u utorak će se glasati u Senatu.

Ekonomisti, međutim, predviđaju da bi američki predsjednik uskoro mogao biti primoran da od Kongresa zatraži dodatnih čak hiljadu milijardi dolara kako bi bankarski sistem spasio od propasti, napominje Times.

Dnevnik The Guardian piše u ponedjeljak da je Obamin ekonomski savjetnik bukvalno preklinjao senatore da usvoje plan, rekavši da je aktuelna ekonomska situacija gora nego što je većina ekonomista to ikada mogla i zamisliti.

Taj potez je još jedan u nizu znakova da sve više raste pritisak na predsjednika koji počinje svoju treću sedmicu u Bijeloj kući. Usprkos činjenici da uživa veliku podršku javnosti, Barack Obama je natjeran da se u Kongresu svim silama bori za usvajanje prijedloga koje je sačinio.

No, republikanci su, čini se, nepopustljivi, pa postoji opasnost, upozorava Guardian, da plan ne bude usvojen do polovine februara kada počinje pauza u radu Kongresa.