Svijet
0

Milošoski: Srbi i Albanci treba da prihvate Ahtisaarijev plan

FENA
Makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milošoski smatra kako Srbi i Albanci treba da prihvate prijedlog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija o budućem statusu Kosova. On je u intervjuu austrijskoj agenciji APA rekao da je Ahtisaarijev prijedlog "zaslužio podršku svih".

Pitanje Kosova treba da se konačno riješi što prije, naglasio je Milošoski dodajući kako je jasno da postoje rizici, ali i da beskonačno odgađanje samo produžava i produbljuje tenzije.

Makedonski ministar smatra da je Ahtisarijev prijedlog izbalansiran, iako nije najbolji, ali i ne postoji ništa bolje. "Za nas je važno da se na Kosovu izgrade demokratske institucije", kazao je.

Ako to bude uslijedilo pod evropskim nadzorom, onda je to za Skopje prihvatljivo, naglasio je on odgovarajući na pitanje da li bi Makedonija radije željela da ima susjeda s punim suverenitetom.

Istovremeno je izrazio uvjerenje da Albanci u Makedoniji neće tražiti spajanje s Kosovom u slučaju nezavisnosti južne srpske pokrajine.

"Nacionalizam, separatizam i ratne ideje na Balkanu više nemaju podršku iako nije teško naći pojedine radikale", kazao je on dodajući da je potvrda granica na Balkanu preduvjet za demokratski razvoj i blagostanje.

Sukobi Albanaca i Makedonaca u njegovoj zemlji, uvjeren je on, riješeni su Ohridskim sporazumom.