Svijet
0

Milošević se razbolio, suđenje prekinuto

FENA
Bivši srpski i jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević se jutros nije pojavio u sudnici Haškog tribunala pošto se, prema saopštenju predsjedavajućeg Pretresnog vijeća, sudije Patricka Robinsona, razbolio.

"Pritvorska jedinica me je preko sekretarijata Tribunala obavijestila da je optuženi bolestan i da nije u prilici danas prisustvovati suđenju", rekao je Robinson i dodao da je dao nalog da se do 14 sati osigura tačan izvještaj o Miloševićevom zdravstvenom stanju.

Tužilac Goeffrey Nice je na to rekao da je bolest optuženog na izvjestan način najavljena u beogradskoj štampi, i da ga to brine. Naveo je samo tekst u "Politici" od 9. novembra, ali se zapitao da li je taj "priličan publicitet" posljedica "navodno lošeg zdravstvenog stanja optuženog ili nečeg drugog".

Kako je javio Tanjug, Nice je sugerirao da su "komentari pravnih savjetnika optuženog" u tim tekstovima "ugrađeni u ukupnu strategiju odbrane" pošto se u njima ističe da će bolest optuženog imati "neizbježne posljedice na tok suđenja".

"To nas zaista uznemirava i brine", rekao je Nice.

Sudija Robinson je rekao da će vijeće vrlo pažljivo pratiti situaciju, kako bi osiguralo da se izgubi što manje vremena, ali da ga u ovom trenutku okolnosti prisiljavaju da prekine suđenje do utorka 15. novembra.