Češki predsjednik
94

Miloš Zeman: Amerika je doživjela treći fijasko, Rusi nisu ludi da napadnu Ukrajinu

V. K.
Miloš Zeman (Foto: EPA-EFE)
Miloš Zeman (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Češke Republike Miloš Zeman osvrnuo se na aktuelnu krizu između Ukrajine i Rusije te je poručio kako su informacije o pokretanju ruske invazije na Kijev dovele do još jednog fijaska američke obavještajne službe.

U intervjuu za češki list Mlada fronta Zeman je navode o ruskoj invaziji na Ukrajinu uporedio s ranijim američkim informacijama o napadima u Iraku i Afganistanu.

"Moje gledište je da rata u Ukrajini neće biti. Rusi nisu ludi da pokrenu operaciju koja će im donijeti više štete nego koristi. Što se tiče američkih obavještajnih agencija, ovo je njihov treći fijasko. Prvi je bio rat u Iraku, gdje nije pronađeno oružje za masovno uništenje. Drugi je bio u Afganistanu, gdje su tvrdili kako talibani nikada neće zauzeti Kabul. Ovo u Ukrajini je treći fijasko", rekao je Zeman.

On je također izjavio kako je pet dana prije 16. februara (datum koji se spominjao kao početak ruske invazije op.a.), dobio poruku o navodnim pripremama ruske vojske za agresiju na Ukrajinu.

"Poruka je došla iz CIA-e. Ne pitam CIA-u za izvor informacija. Međutim, uzevši u obzir tri fijaska, sumnjam u kvalitet njihovih izvora", naglasio je češki predsjednik.

Iako smatra kako Rusija neće pokrenuti invaziju na Ukrajinu, Zeman ističe kako su sukobi u Donbasu ipak mogući.

"Ne mogu isključiti lokalni vojni sukob na području Donjecka i Luganska, ali to je nešto potpuno drugačije u odnosu na eventualnu rusku invaziju na Ukrajinu", zaključio je Zeman.