Svijet
0

Militantna grupa Al-Shabaab prijeti napadima na tržne centre u SAD-u

FENA
Somalijska militantna grupa Al-Shabaab objavila je videosnimak u kojem poziva na napade radikalizovanih muslimana na zapadne tržne centre, uključujući Mall of America, najveći američki tržni centar smješten u Minnesoti.

Američki tržni centar u gradu Bloomington jedan je od tržnih centara, čija imena Al-Shabaab u snimku navodi, pored West Edmontona u Kanadi i Oxford streeta u Londonu, javio je Fox News.

Ministar za unutrašnju sigurnost SAD Jeh Johnson pozvao je kupce da budu oprezni nakon što je američka grupa SITE, koja prati aktivnost militanata na internetu, otkrila videosnimak, prenio je AFP.

"Ukoliko neko planira da danas ide u Mall of America, trebalo bi da bude posebno oprezan", rekao je Johnson za CNN.

Na videosnimku, grupa Al-Shabaab podsjeća na napad na tržni centar Westgate u Nairobiju 2013. u kome je ubijeno više od 60 ljudi, a zatim jedan od maskiranih ekstremista poručuje da bi mete sličnih napada mogli da budu tržni centri u SAD-u, Kanadi i Britaniji.

Na snimku je prikazana fotografija najvećeg tržnog centra u SAD-u, zajedno s GPS koordinatama.

U Mall of America navode da supojačali sigurnost.

Grupa Al-Shabaab preuzela je odgovornost za napad na jedan hotel u somalijskoj prijestolnici u petak u kojem je ubijeno 25, a ranjeno 40 ljudi.