Svijet
0

Milioni Francuza na protestima protiv penzione reforme

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Oko 2,9 miliona ljudi protestovalo je danas širom Francuske zbog najavljene reforme penzionog sistema, ocjene su sindikata, koji su izrazili veliko zadovoljstvo odzivom generalnom štrajku.

Predstavnici sindikata tvrde da su na ulice izveli milione ljudi, dok iz francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da se na više od 200 skupova širom zemlje okupilo oko 899.000 ljudi.

"Raste podrška u narodu, što pokazuje da vlada mora da iskoristi posljednju šansu da konačno ponudi stvarnu, pravednu reformu", rekao je predstavnik sindikata Fransoa Šerk francuskim medijima.

Današnji protesti, za razliku od onih održanih u septembru, nisu praćeni štrajkovima u javnim službama.

Desetine hiljada učesnika protesta u Parizu, noseći zastave sindikata, išlo je ka mjestu na kome se nalazio zatvor Bastilja, jedno od znamenitih mjesta Revolucije iz 1789. godine. Demonstranti su išli okićeni velikim balonima s obilježjima sindikalnih organizacija.

Lučki radnici u Marseju, međutim, blokirali su luku, pa je 39 brodova natovarenih naftom, hemikalijama i drugom robom, ostalo na otvorenom moru, čekajući ulaz u luku.

Sindikati su zakazali proteste za subotu umjesto za radni dan u nadi da će privući porodice, studente i zaposlene u privatnom sektoru koji nisu dolazili na proteste održane radnim danima. 
Tokom protesta 23. septembra, sindikati su naveli da se okupilo tri miliona ljudi, a policija oko milion.

Sporna reforma penzionog sistema predviđa penzionisanje sa 62 godine umjesto sa dosadašnjih 60 godina. 

Prijedlog zakona o reformi penzionog sistema već je usvojen u donjem domu francuskog parlamenta, Narodnoj skupštini, dok u gornjem domu, Senatu, treba da bude usvojen 5. oktobra.

Sindikati predviđaju i još jedno okupljanje 12. oktobra.