Svijet
0

Milioni djece u "ropstvu" širom svijeta

FENA
Milioni djece širom svijeta, i u bogatim i u siromašnim zemljama, još uvijek su u nekoj formi ropstva, upozorila je danas britanska organizacija "Sačuvajmo djecu" i ukazala da se samo u "seksualnoj industriji" zloupotrebljava 1,8 milion djevojčica i dječaka.

I u samoj Velikoj Britaniji, tvrdi se u izveštaju ove najuglednije britanske humanitarne organizacije, trenutno postoji 5.000 prostitutki mlađih od 18 godina.

Najviše je, ističe se, razvijena trgovina djecom i u cijelom svijetu se godišnje proda na crnom tržištu oko 1,2 miliona djece, uključujući i tek rođene bebe.

Taj posao organiziranom kriminalu donese svake godine oko 15 milijardi funti (22,5 milijardi eura).

Formu "dečijeg ropstva" je britanska organizacija svrstala u osam kategorija, od prostitucije i trgovine djecom, preko prisilnog rada do klasičnog kućnog ropstva.

U svijetu, navodi se dalje, oko 132 miliona djece ispod 15 godina starosti radi, mahom, u poljoprivredi i to bez ikakve zaštite. Registrirano je oko 300.000 djece vojnika čak i u državnim armijama.

U posljednje vrijeme, podsjeća se u izveštaju, proširen je "posao" i sa dečijim i brakovima sa djecom. To se čak radi i na način "kataloške prodaje poštom" ili kroz ponude na internetu.

Britanska organizacija je upozoravajuću analizu uradila povodom 200 godina od ukidanja ropstva u Velikoj Britaniji i Britanskoj imperiji, ali ono još uvijek nije dio samo prošlosti.