{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milioni djece lišeni obrazovanja i natjerani na rad

F
23.7.2009. u 13:31
0
3
Milioni djece lišeni obrazovanja i natjerani na rad
0
Milioni djece lišeni obrazovanja i natjerani na rad
Foto: Reuters
Milioni djece u Afganistanu lišeni su obrazovanja i natjerani na prinudni rad, rezultat je istraživanja Ujedinjenih nacija i afganistanskih vlasti.
Od 8,4 miliona afganistanske djece, 1,2 miliona su glavni hranitelji svojih porodica, dok dodatni prihod za svoje porodice zarađuje još nemali broj djece, navedeno je u izveštaju koji pokriva period 2008.i 2009. godine, prenosi u četvrtak Tanjug.

- Oko 6,5 miliona djece u Afganistanu lišeno je obrazovanja i ugroženo, saopćio je zamjenik ministra za javne djelatnosti i socijalna pitanja Vasel Nor Momand, navodeći da je dječiji rad jedan od najvažnijih problema koji mora da se eliminiše.

On je objasnio da su siromaštvo, nedostatak sigurnosti i obrazovanja, kao i veliki broj izbjeglica koji se iz susjednih država vraća u Afganistan glavni razlozi što su porodice prinuđene da svoju djecu tjeraju na rad.

Istraživanje, obavljeno u tri najnaseljenije provincije u Afganistanu, pokazalo je da su djeca angažovana na raznovrsnim poslovima različite težine, od pranja kola na ulicama do rada u prodavnicama, restoranima, radionicama i fabrikama.

Oko četvrtine djece koja su prisiljena da rade čine djevojčice, koje obično služe po kućama da bi pomogle svojim porodicama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: