{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milioni djece lišeni obrazovanja i natjerani na rad

F
23.7.2009. u 13:31
0
3
Milioni djece lišeni obrazovanja i natjerani na rad
0
Milioni djece lišeni obrazovanja i natjerani na rad
Foto: Reuters
Milioni djece u Afganistanu lišeni su obrazovanja i natjerani na prinudni rad, rezultat je istraživanja Ujedinjenih nacija i afganistanskih vlasti.
Od 8,4 miliona afganistanske djece, 1,2 miliona su glavni hranitelji svojih porodica, dok dodatni prihod za svoje porodice zarađuje još nemali broj djece, navedeno je u izveštaju koji pokriva period 2008.i 2009. godine, prenosi u četvrtak Tanjug.

- Oko 6,5 miliona djece u Afganistanu lišeno je obrazovanja i ugroženo, saopćio je zamjenik ministra za javne djelatnosti i socijalna pitanja Vasel Nor Momand, navodeći da je dječiji rad jedan od najvažnijih problema koji mora da se eliminiše.

On je objasnio da su siromaštvo, nedostatak sigurnosti i obrazovanja, kao i veliki broj izbjeglica koji se iz susjednih država vraća u Afganistan glavni razlozi što su porodice prinuđene da svoju djecu tjeraju na rad.

Istraživanje, obavljeno u tri najnaseljenije provincije u Afganistanu, pokazalo je da su djeca angažovana na raznovrsnim poslovima različite težine, od pranja kola na ulicama do rada u prodavnicama, restoranima, radionicama i fabrikama.

Oko četvrtine djece koja su prisiljena da rade čine djevojčice, koje obično služe po kućama da bi pomogle svojim porodicama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: