Afganistan
0

Milion narkomana, sve veći broj oboljelih od HIV-a

FENA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Afganistan, zemlja koja proizvodi 90 posto opijuma na svijetu bori se sa sve većim brojem ovisnika, trenutno ih je milion.

Ispod jednog mosta u Kabulu deseci narkomana žive u prljavštini, većinu vremena provode pušeći opijum i ubrizgavajući heroin, i to najčešće iskorištenim iglama izlažući se opasnosti od HIV-a.

Svako jutro obilaze ih volonteri nevladine organizacije Medecins du Monde i dijele im čiste igle i kondome kako bi smanjili širenje bolesti.

Od milion ovisnika, koliko se pretpostavlja da ih živi u Afganistanu, njih 20.000 je na heroinu od čega 80 posto koristi rabljene igle.

Obavijen neznanjem i tabuom HIV se uvukao u afganistansko društvo i pridružio se nizu problema s kojim se suočava ova zemlja.

Službena brojka oboljelih od HIV-a je 613, a zdravstveni djelatnici strahuju da je ta brojka puno veća.

Oni koji možda sumnjaju da imaju HIV ne žele ni doći na testiranje jer se ta bolest u Afganistanu povezuje s promiskuitetom i homoseksualnošću - velikim tabuima. Dodatan problem je i društvena stigma koju oboljeli imaju u ovoj konzervativnoj muslimanskoj zemlji.

Veći dio pomoći za borbu protiv HIV-a Afganistan dobiva od Svjetske banke (WB) koja im je u posljednje tri godine donirala oko 10 miliona dolara, prenose u četvrtak agencije.