Rusija
0

Milion disketa oduzeto od pirata u Moskvi

FENA
Operativci ruskog ministarstva unutarnjih poslova i moskovske policije oduzeli su više od milion falsifikovanih disketa u operaciji suzbijanja kriminalnih radnji čiji su učesnici trgovali piraterijskim audio i video proizvodima.

Organizator petočlane grupe, čiji su učesnici starosti od 18 do 50 godina, je 39-godišnji Moskovljanin, koji je bio zaposlen u firmi za trgovinu licencnih snimaka i programa, objavilo je ruskog ministarstva unutarnjih poslova.

Utvrđeno je da su akteri kriminalnog djela "provaljivali" zaštitu od kopiranja i snimali ukradeni materijal na DVD i CD legalno proizvedene u Rusiji.

Svoje klijente trgovci piraterijskim proizvodima su nalazili po čitavoj najpostranijoj zemlji na svijetu i prodavali takođe preko interneta.

Isporuka je obavljana međugradskim vozovima i autobusima, a plaćanje plastičnim karticama i elektronskim putem.

Prihodi organizatora ovog "biznisa" , po operativnim procjenama iznose na desetine miliona rubalja (28 rubalja je jednako jedan američkih dolar).

Na prodaju su nuđeni ukradeni muzički zapisi, filmovi, kao i ekskluzivni programi namjenjeni arhitektama i stručnjacima za grafički dizajn i videomontažu, objavila je ruska internet stranica "Lenta.ru.", prenosi u subotu Tanjug.