Sud u Švicarskoj
49

Milijarderska porodica iz Britanije osuđena zbog iskorištavanja radnika: Tjerali ih da rade 18 sati

S. Š.
Ajay Hinduja (lijevo) jedan od osuđenih (Foto: EPA-EFE)
Ajay Hinduja (lijevo) jedan od osuđenih (Foto: EPA-EFE)
Švicarski krivični sud osudio je na zatvorsku kaznu četiri člana milijarderske porodice Hinduja zbog iskorištavanja domaćih radnika u njihovoj vili na jezeru. Riječ je o jednoj od najbogatijih porodica u Velikoj Britaniji.

Prakash i Kamal Hinduja, kao i njihov sin Ajay i njegova supruga Namrata, proglašeni su krivim za eksploataciju i ilegalno zapošljavanje, a švicarski sud im je izrekao kazne u rasponu od četiri do četiri i po godine.

Porodica je proglašena krivom za oduzimanje pasoša radnika, zabranu izlaska i tjeranje da rade do 18 sati dnevno.

Oslobođeni su po težim optužbama za trgovinu ljudima. Advokati koji zastupaju optužene rekli su da namjeravaju uložiti žalbu na presudu.

Govoreći ispred suda, Robert Assael, advokat optuženih, rekao je: "Šokiran sam. Borit ćemo se do kraja."

Trojica radnika koji su dovedeni iz Indije naveli su da im je porodica platila samo sedam funti, odnosno osam dolara, za rad 18 sati - manje od desetine iznosa koji je propisan švicarskim zakonom - i oduzela im pasoše.

Također su tvrdili da im je porodica - čije se bogatstvo procjenjuje na oko 37 milijardi funti - rijetko dozvoljavala da napuste kuću, koja se nalazi u bogatom kvartu Cologny u Ženevi.

Tokom suđenja, tužioci su tvrdili da je porodica potrošila više na svog psa nego na svoju poslugu.

Odbrana je tvrdila da su zaposleni dobijali obilne beneficije, da nisu držani u izolaciji i da su mogli slobodno da napuste vilu.

Nije prvi put da je Ženeva, središte međunarodnih organizacija, kao i svjetskih bogataša, u centru pažnje zbog navodnog maltretiranja osoba koje su zaposlene kao posluga.

Prošle godine, četiri domaće radnice sa Filipina pokrenule su tužbu protiv jedne od ženevskih diplomatskih misija pri Ujedinjenim nacijama, tvrdeći da godinama nisu bile plaćene, piše BBC.