Skromna osoba
33

Milijarder Warren Buffett još živi u kući koju je prije 65 godina kupio za 31.500 dolara

B. R.
Warren Buffett (Foto: EPA-EFE)
Warren Buffett (Foto: EPA-EFE)
Američki milijarder Warren Buffett još živi u kući koju je prije 65 godina kupio za 31.500 dolara. Ova činjenica je jedan od pokazatelja da je riječ o skromnoj osobi.

Kuća ovog 92-godišnjaka, koji je izvršni direktor konglomerata Berkshire Hathaway, nalazi u Omahu, gradu u američkoj saveznoj državi Nebraska. Kupio ju je za 31.500 dolara, što je današnjih 329.000 dolara.

"On je autentičan. Buffettova autentičnost se zaista provlači, jer živi ono što govori", izjavila je CNBC-ova novinarka Becky Quick koja ga često intervjuiše.

Buffett je u pismu dioničarima iz 2010. često spominjao vrijednost posjedovanja kuće te je svoj dom istakao kao trećom najboljom investicijom u životu. Kao prve dvije najbolje investicije je naveo dva vjenčana prstena.

Spomenuta kuća ima pet spavaćih soba i udaljena je pet minuta vožnje od sjedišta konglomerata Berkshire Hathaway. Izgrađena je 1921. i procjena je da sada vrijedi 1,2 miliona dolara. Kako je objavio CNBC, milijarder ne namjerava da u skorije vrijeme ovaj dom zamijeni nekom luksuznijom nekretninom.

"Tamo sam sretan. Preselio bih se kada bih mislio da ću negdje drugo biti sretniji. Zimi mi je toplo, ljeti mi je hladno, ugodno mi je. Nisam mogao ni zamisliti da imam bolju kuću", izjavio je 2009. za BBC.

Uprkos tome što je američki poslovni medij Bloomberg procijenio da njegovo bogatstvo vrijedi 106 milijardi dolara, riječ je o osobi koja ne troši mnogo.

Tek nedavno je mobitel na preklop vrijedan 20 dolara zamijenio za iPhone 11 iz 2020., iako je Apple treća najveća investicija njegovog konglomerata. Tvrdi se da na doručak nikada nije potrošio više od četiri dolara.

Na petominutom putu prema uredu, uglavnom doručak kupuje u lancu restorana brze hrane - McDonald'su, i to dvije pljeskavice i kobasicu za 2,61 dolar, kobasicu, jaje i sir za 2,95 dolara ili slaninu, jaje i sir za 3,17 dolara.

U HBO-ovom dokumentarcu "Postati Warren Buffett (Becoming Warren Buffett)" je istakao da od kretanja na berzi zavisi šta će jesti za doručak. Kako je kazao, ako slanina, jaje i sir koštaju 3,17 dolara, a to jutro je berza u padu, onda će jesti ono što košta 2,95 dolara.