Nakon apela Gatesa i Buffetta
0

Milijarder Patrice Motsepe daje pola imovine siromašnima

SRNA
Patrice Motsepe
Patrice Motsepe
Južnoafrički milijarder Patrice Motsepe najavio je danas da će dati pola svog bogatstva dobrotvornoj fondaciji, nakon apela bogatih Amerikanaca Billa Gatesa i Warrena Buffetta.

Patrice Motsepe (51) vodi rudarsku kompaniju "African Rainbow Minerals“ i osmi je najbogatiji Afrikanac sa imovinom od 2,65 milijardi dolara, naveo je američki časopis "Forbes".

"Potrebe i izazovi su veliki, a mi se nadamo da će naše donacije ohrabriti druge u Južnoafričkoj Republici, u Africi i drugim državama sa razvijenom ekonomijom da upute donacije i učine svijet boljim“, navodi se u saopštenju.

Motsepe je izjavio da je odlučio da da najmanje polovinu sredstava koje je ostvarila njegova porodica kako bi pomogao siromašnim i marginalizivanim Južnoafrikancima.

"Taj novac će biti upotrijebljen kako bi se popravila svakodnevica i uslovi života siromašnih, nezaposlenih, žena, mladih i radnika", izjavila je za Radio "702" Motsepeova supruga Precious.

Motsepe je prvi Afrikanac koji je odgovorio na kampanju "obećanje davanja" (Giving Pledge) koju su 2010. godine pokrenuli investitor Warren Buffett i osnivač Microsofta Bill Gates kako bi podstakli najbogatije da daju donacije.