Velika Britanija
0

Miliband pozvao članice OIC-a da podrže nezavisnost Kosova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministar inostranih poslova Velike Britanije Dejvid Miliband pozvao je zemlje sa većinskim muslimanskim stanovništvom da na predstojećem skupu Organizacije islamske konferencije (OIC) "priznaju Kosovo kao samostalnu državu", prenijeli su danas prištinski mediji.

Jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova je do sada podržalo 60 država, a od 57 članica OIC-a samo deset - Afganistan, Albanija, Burkina Faso, Maldivi, Malezija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Senegal, Sijera Leone i Turska.

Mediji na albanskom navode da je Milibandov poziv uslijedio dva dana poslije, nego je američki potpredsjednik Joseph Biden u Prištini poručio da je "nezavisnost Kosova nepovratan proces".

Kako je objavljeno u Prištini, Miliband je poziv uputio iz Centra za islamske studije u Oksfordu gdje je održao govor na temu "Naša saradnja u budućnosti; izgradnja koalicija i pobjeda u budućnosti".

"Britanija snažno podržava reforme u sistemu međunarodnih institucija i bliske političke odnose između muslimanskih i zapadnih zemalja", rekao je Miliband i zatražio "dublju saradnju Zapada i muslimanskih zemalja oko Kosova", prenose mediji.

"Nadamo se da će mnoge od zemalja članica Organizacije islamske konferencije koja će biti održana idućeg vikenda podržati deklaraciju o proglašenju nezavisnosti Kosova", rekao je Miliband.