Svijet
0

Miliband: Nastaviti s pritiscima na Teheran

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zašto Zapad ne bi smio prestati s pritiscima na Iran obrazlaže u četvrtak britanski ministar vanjskih poslova David Miliband u autorskom članku u Financial Timesu.

Usprkos izvještaju američkih obavještajnih službi objavljenom u utorak, u kome se navodi da Iran od 2003. godine više ne pokušava napraviti atomsku bombu, prijetnja da će Teheran u nekom trenutku ponovo pokrenuti takav proces i dalje postoji, navodi Miliband na početku.

Pored nuklearne prijetnje, saradnja iranskih vlasti s talibanima u Afganistanu, pomoć ekstremistima u Iraku i nepoštivanje ljudskih prava i političkih sloboda u samom Iranu dodatni su razlozi zbog kojih Zapad, navodi on, mora nastaviti politički pritisak na Teheran.

Britanija će se, dodaje Miliband, i dalje zalagati za jačanje ekonomskih sankcija Ujedinjenih nacija protiv Irana. Cilj Londona nije promjena režima u Iranu, već promjena politike toga režima.

Zapad, navodi MIliband, želi stabilan, prosperitetan Iran koji sarađuje sa svijetom, a na vlastima u Teheranu je jasan izbor - između međunarodne saradnje i međunarodne izolacije.