Svijet
0

Miliband kritizirao američki "rat protiv terora"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski ministar vanjskih poslova u četvrtak je oštro kritizirao rat protiv terorizma pod američkim vodstvom istovremeno pozivajući međunarodnu zajednicu da odgovori na buduće napade "promovirajući vladavinu zakona, a ne ignorirajući je".

David Miliband također je pozvao na zatvaranje američkog zatvoreničkog logora Guantanamo i pokretanje nove ere "demokratskih prilika umjesto straha i represije", javio je AP.

Milibandov govor u Mumbaiju - poprištu novembarskih terorističkih napada u kojima su ubijena 164 čovjeka - među prvim je javnim kritikama jednoga britanskog visokog zvaničnika protiv načina vođenja rata protiv terorizma od 2001.

Miliband je napisao uvodnik objavljen u četvrtak u dnevniku The Guardian sa sličnom argumentacijom.

On je kazao da je koncepcija "rata protiv terorizma" imala dva nedostaktaka, a prvi što je objedinjavala međusobno različite terorističke grupe od Al-Qaide, preko pakistanskog Lakshar-e-Taiba sunitskih i šiitskih pobunjenika i Hamasa kao da je riječ o jedinstvenom neprijatelju.

Drugi nedostatak je "što je podrazumijevala da je na tu prijetnju potrebno reagirati prije svega vojnim putem".

"Što više objedinjavamo terorističke grupe i povlačimo liniju duž jednostavne podjele na umjerene i ekstremiste, dobre i loše, to više idemo na ruku onima koji žele ujediniti grupe koje zapravo imaju malo toga zajedničkog", napisao je Miliband u Guardianu.

Također, kao što je to rekao general David Petraeus u Iraku, koalicija ne može "ubijanjem riješiti probleme pobuna i građanskog nezadovoljstva", dodao je visoki britanski zvaničnik.

"Tvrdim da je dugoročno najbolji protuotrov za terorističku prijetnju - saradnja", naveo je Miliband.

"Na terorizam se mora odgovoriti promocijom vladavine prava, a ne zanemarivanjem prava", ocijenio je britanski diplomat.

"Poziv na "rat protiv terorizma" je bio poziv na oružje, pokušaj da se izgradi solidarnost u borbi protiv jednog zajedničkog neprijatelja. Međutim, osnova za solidarnost između naroda i nacija ne treba da bude protiv koga smo, nego na tome šta smo i koje vrijednosti dijelimo", zaključio je Miliband.