Svijet
0

Miliband: Kosovo jedinstven slučaj

FENA
Britanska vlada ne vjeruje da treba da poveća broj svojih vojnika na Kosovu zbog situacije nastale poslije proglašenja nezavisnosti pokrajine, izjavio je danas šef britanske diplomatije David Miliband.

Miliband je u intervjuu za BBC rekao da su britanski diplomati u Beogradu i Prištini prenijeli Londonu da postoje rizici u novonastaloj situaciji poslije jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, ali "ne vjeruju da će doći do narušavanja reda", što bi dovelo do preispitivanja potrebe za povećanjem broja vojnika NATO u pokrajini.

Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova je "jedinstven" slučaj, kojim se ne uspostavlja presedan za druge separatističke pokrete u Evropi, izjavio je danas šef britanske diplomatije Dejvid Miliband.

"Ono što (taj slučaj) čini jedinstvenim jeste činjenica da je devet godina postojao protektorat Ujedinjenih nacija unutar nezavisne države Srbije", objasnio je Miliband.

Šef britanske diplomatije je rekao da slučaj rješavanja statusa Kosova ne može da se "uporedi s baskijskim pitanjem ili drugim pitanjima, koja su postavljana".

Šef britanske diplomatije je rekao da "razumije strahovanja" pojedinih država, ali da su se već pokazale "opasnosti stajanja Evropske unije postrani", što je devedesetih godina prošlog vijeka imalo katastrofalne posljedice.

Miliband je rekao da su Evropska unija, kao i njene članice ponaosob, poslale jasnu poruku Srbima i kosovskim Albancima da žele nastavak saradnje.

Velika Britanija, koja je sinoć priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ima 16.000 pripadnika u sastavu mirovne misije UN u južnoj srpskoj pokrajini.