Svijet
0

Miliband: EU mora imati jasan stav o priključenju Turske EU

FENA
Dvadeset sedam zemalja članica Evropske unije treba da donesu "jasan stav" o integraciji Turske u svoje redove, napisao je britanski ministar vanjskih poslova David Miliband u srijedu za tribinu Daily Telegrapha.

U cilju približavanja azijske Evrope treba pokazati da zajedničke crte humanizma brišu vjerske razlike, nema središnije zemlje od Turske", ocijenio je on. "Evropskoj uniji je potreban jasan cilj, integracija Turske kao punopravne članice."

David Miliband trenutno namjerava posjetiti pet evropskih zemalja, Rumuniju, Tursku, Italiju, Španiju i Portugal. U Turskoj će se sastati sa svojim kolegom i zvaničnikom za pregovore s Evropskom unijom Alijem Babacanom, premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjednikom Abdullahom Gullom.

"Turska i ostatak Evrope dijele ista demokratska uvjerenja i iste interese", dodao je on.

Ulazak Turske u EU "pomoći će u produbljivanju zajedničkih interesa i vrijednosti i brisanju razlika".

Miliband je ipak pozvao Tursku da učini sve da njeno "ponašanje pomogne da se razbiju sve te kritike". "Vrlo je važno ponovo razmotriti probleme vezano za slobodu izražavanja i napraviti pomak na pitanju Kipra", ocijenio je on.

Turska je u oktobru 2005. započela teške pregovore o priključenju EU, dok se države članice ostale podijeljene vezano za priključenje ove velike muslimanske zemlje, koja se nalazi između Evrope i Azije.