Silvio Berlusconi
0

"Milano postaje 'grad cigana'"

SRNA
Silvio Berlusconi (Foto: AP)
Silvio Berlusconi (Foto: AP)
Italijanski premijer Silvio Berlusconi upozorio je danas da će Milano postati "grad cigana" ukoliko njegov kandidat za gradonačelnika bude poražen na izborima.

Berlusconijev saveznik i dosadašnji gradonačelnik Leticija Morati odmjeriće snage sa opozicionim protivkandidatom poslije poraza u prvom krugu.

Berlusconi je izjavio da je Milano "pod opsadom stranaca" i da postoji rizik da skrene "previše lijevo", prenosi BBC.

Poraz Moratijeve naljutio je Berlusconijeve koalicione partnere iz antiimigracione Sjeverne lige, zbog čega je premijer od pritiskom uveo rasna pitanja u centar predizborne kampanje, ocjenjuju analitičari.

"Milano ne može biti pretvoren u islamski grad, grad cigana pun romskih kampova, grad pod opsadom stranaca za koje ljevica želi da dobiju pravo glasa", naveo je Berlusconi na web-stranici svoje stranke Narod slobode.

Italijanski premijer dodao je da je "Milano jedna od najvažnijih prijestonica u Evropi u smislu inteligencije, kreativnosti i privrede".

"Grad poput ovog sigurno ne želi da bude predat u ruke ultraljevice, uz rizik da postane grad bez reda, haotičan i nesiguran", dodao je Berlusconi.
Kandidat ljevice Giulliano Pisapija osvojio je u prvom krugu glasanja 48 posto glasova, 6,4 posto više od Leticije Morati. Drugi krug zakazan je za 29. i 30. maj.