{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milan Martić prebačen u Estoniju na odsluženje kazne

F
26.6.2009. u 17:55
0
2
Milan Martić prebačen u Estoniju na odsluženje kazne
0
Milan Martić prebačen u Estoniju na odsluženje kazne
Milan Martić, bivši politički vođa Srba u Hrvatskoj za vrijeme rata, u petak je prebačen u Estoniju na odsluženje kazne od 35 godina zatvora na koju je osuđen zbog zločina počinjenih nad Hrvatima i ostalim nesrbima u Hrvatskoj od 1991. do 1994. godine.
Pretresno vijeće je Martića 12. juna 2007. osudilo na 35 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, uključujući progone, ubistvo, mučenje, deportacije, napade na civile i bezobzirno razaranje civilnih područja.

Pretresno vijeće je zaključilo da je Martić učesnik udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj da stvori jedinstvenu srpsku teritoriju prisilnim uklanjanjem nesrpskog stanovništva nastanjenog na području pod njegovom kontrolom.

Pretresno vijeće je zaključilo da je praktično cjelokupno hrvatsko i drugo nesrpsko stanovništvo protjerano s područja pod Martićevom kontrolom.

Njegova krivica je utvrđena za zločine počinjene, između ostalih, u mestima Hrvatska Dubica, Baćin, Saborsko, Lipovača, Škabrnja, Nadin i Bruška.

Također je proglašen krivim za naređenje neselektivnog granatiranja Zagreba 2. i 3. maja 1995. godine u kojem je sedam ljudi poginulo, a više od 200 ranjeno.

I tužilaštvo i odbrana su uložili žalbe na presudu. Žalbeno veće je 8. oktobra 2008. potvrdilo Martićevu krivicu i kaznu od 35 godina zatvora, saopćeno je u petak iz Haškog suda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: