Svijet
0

Milan Martić osuđen na 35 godina zatvora

FENA
Raspravno vijeće Haškog suda nepravomoćno je osudilo bivšeg predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine Milana Martića na 35 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih na području Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Tužitelji su u svojoj završnoj riječi u januaru ove godine zatražili kaznu doživotnog zatvora za Martića objašnjavajući kako su njegova zlodjela bila posebno teška i počinjena tokom dugog vremenskog perioda pa zato opravdavaju izricanje najteže kazne predviđene Statutom Haškog suda.

Odbrana je tražila njegovo puštanje na slobodu. Martića, bivšeg ministra unutarnjih poslova i predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine tužiteljstvo je teretilo za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene od augusta 1991. do augusta 1995. progonom, istrebljenjem, ubojstvima, zatvaranjima, mučenjima, deportacijom, bezobzirnim razaranjem i pljačkom na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Martić je osuđen kao sudionik udruženoga zločinačkog pothvata koji je vodio bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević te kao sudionik etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva s dijelova hrvatskog teritorija.

Također je osuđen za granatiranje Zagreba u maju 1995. godine te za niz drugih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima u selima od Saborskog do Škabrnje u kojima su ubijene stotine ljudi, uglavnom staraca i žena.