{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milan Kundera sarađivao s komunističkom tajnom policijom

F
13.10.2008. u 15:22
0
2
Milan Kundera sarađivao s komunističkom tajnom policijom
0
Milan Kundera sarađivao s komunističkom tajnom policijom
Pisac Milan Kundera, autor bestselera "Neodnošljiva lakoća postojanja", 1950. godine je potkazao jednog studenta čehoslovačkoj komunističkoj policiji, zbog čega je mladić osuđen na 22 godine zatvora, piše časopis Respekt u broju od ponedjeljka.
Priču političkog sedmičnika o Kunderinom prokazivanju studenta, navodnog zapadnog špijuna, u ponedjeljak su prenijeli i javni mediji, novinska agencija CTK i češka televizija CT.

Prema navodima lista, tek se nedavno ispostavilo da je Kundera mladog češkog pilota Miroslava Dvoraceka, koji je radio za obavještajne službe Zapada, prijavio tajnoj službi tadašnjeg režima StB.

"Danas oko 16 sati, student Milan Kundera rođen 1. aprila 1929. u Brnu došao je u ovu stanicu kako bi saopćio da se jedna studentica treba tokom večeri sastati sa stanovitim Miroslavom Dvoracekom. Potonji je pobjegao iz vojske, a lani u proljeće je ilegalno boravio u Njemačkoj", piše u policijskom izvještaju br. 624 iz 1950. koji se čuva u arhivi ministarstva unutarnjih poslova, a koji je citirao časopis.

Dvoracek, koji je nakon dojave uhapšen na mjestu na kojem se trebao sastati s djevojkom, osuđen je isprava na smrtnu kaznu koja je kasnije pretvorena u 22 godine zatvora.

Dvoracek je iz zatvora poslan na prisilni rad u rudnik urana, kao i većina tadašnjih političkih zatočenika. Pušten je nakon četrnaest godina, 1963., kada je Kundera upravo bio objavio "Smiješne ljubavi", roman kojim je počeo njegov uspon prema slavi, piše Respekt.

Kundera koji je tada imao 21 godinu, nije osobno poznavao mladića kojega je potkazao, ali je za sastanak čuo od osobe koja je posredovala u njemu, prema istrazi koju je proveo Adam Hradilek, autor novinskog napisa.

Potonji koji trenutno radi u Institutu za istraživanje totalitarnih režima slučajno je naišao na Kunderino ime pretražujući arhive koje su bile povezane s pričom koju mu je ispričala studentica koja se trebala sastati s vojnim pilotom.

Dvoracek, češki vojni pilot, napustio je Čehoslovačku 1948., nakon dolaska komunista na vlast. U izbjegličkom logoru u Muenchenu vrbovala ga je zapadna obavještajna služba i vratila u njegovu zemlju gdje ga je zaposlila kao poštara. Dvoracek je danas osamdesetogodišnjak, živi u Švedskoj i nedavno je prebolio srčani udar.

Kundera, autor romana "Šala", "Život je drugdje", "Oproštajni valcer", 1975. je emigrirao u Francusku, gdje je izgradio međunarodnu književnu karijeru. Već dugi niz godina odbija svaki razgovor s novinarima, a povremeno inkognito dolazi u domovinu, gdje njegovo djelo nailazi na stanovito neprihvaćanje, napose zato što se odrekao materinjeg jezika i piše na francuskome.

Pisac koji nije htio odgovoriti na pitanja Respekta o aferi Dvoracek nije jedini evropski umjetnik čija je prošlost bila u žiži javnosti, prenosi Hina. Nijemac Guenter Grass, dobitnik Nobelove nagrade za 1999. priznao je da je u Drugom svjetskom ratu bio član SS trupa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: