Svijet
0

Milan Kučan odbacio Janšine optužbe da je komunista

FENA
Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan u četvrtak je odbacio optužbe da je kao predsjednik slovenskih komunista krajem 80-ih godina bio zagovornik represivnih nedemokratskih mjera i da se protivio procesu osamostaljivanja Slovenije.

Navodno ovo je u srijedu navečer u govoru na proslavi 25. obljetnice izdavanja "Nove revije", časopisa u kojem su svoje priloge objavljivali kritički intelektualci, izrekao premijer Janez Janša.

"S nekim prilozima koje je Nova revija objavljivala nisam se doduše slagao, ali to nije utjecalo na njeno izlaženje i koristim priliku da joj čestitam na jubileju", rekao je Kučan u izjavi novinarima, u polemici koja se zadnjih dana razvila između njega i Janše oko atmosfere u državi i navodnog vraćanja "prevladanih" i nedemokratskih metoda u slovensku politiku, koje neki pripisuju Janšinoj vladi.

Janša je u srijedu na proslavi obljetnice "Nove revije" među ostalim citirao jedan Kučanov govor u to vrijeme u kojemu je za nacionalni program koji su u Novoj reviji objavili slovenski intelektualci rekao da u njemu "nema ni traga socijalizma i jugoslavenske ideje", te da u pisanju intelektualaca iz tog kruga postoje "fašistoidne namjere".

Kučan je, reagirajući na Janšino citiranje njegovih 19 godina starih riječi, izrečenih na jednom partijskom skupu neposredno prije nego što je Janša, tada disident i suradnik tjednika "Mladina", bio uhićen, zanijekao da se zalagao za represiju i da se protivio pokretu koji je omogućio procese osamostaljivanja Slovenije.

Kučan je istakao da su u tadašnjim zaoštrenim prilikama u Jugoslaviji, ondašnje sigurnosne službe u Sloveniji uspjele osigurati proces demokratizacije društva i miran prijelaz u politički pluralizam, djelujući "racionalno, odgovorno i hrabro", te tako spriječile situaciju koja bi dovela "do kaosa i osnivanja različitih paraobavještajnih, vojnih i drugih službi" koje "ne bi radile za interese Slovenije i Slovenaca". Kučan je rekao da je Janša sklon "pisanju povijesti" o događajima koje su svi živjeli.

"Važnije od toga je ono što se u Sloveniji događa danas, ono zbog čega su ljudi nesigurni i o čemu sam i sam u zadnje vrijeme govorio", rekao je Kučan, reagirajući na Janšine izjave.