Dio Trumpovog tima
4

Mike Pompeo u knjizi govorio o nuklearnom ratu: Svijet je 2019. godine bio nadomak sukoba

V. K.
Mike Pompeo (Foto: EPA-EFE)
Mike Pompeo (Foto: EPA-EFE)
Bivši šef američke diplomatije Mike Pompeo u svojoj knjizi je objavio kako je svijet 2019. godine bio na ivici nuklearnog sukoba, ali da je uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država ovakva katastrofa spriječena.

Naime, Pompeo je pojasnio kako je svijet 2019. godine vrlo lako mogao svjedočiti nuklearnom sukobu između Indije i Pakistana. Indija je u februaru 2019. godine pokrenula zračne napade na pakistanskoj teritoriji u znak odmazde za samoubilački bombaški napad u kojem je ubijen 41 pripadnik indijske paravojske u Kašmiru.

Pompeo, koji se tada nalazio na samitu kojem su prisustvovali Donald Trump i Kim Jong un, izjavio je kako ga je probudio telefonski poziv indijskog zvaničnika.

"Vjerovao je da su Pakistanci počeli pripremati svoje nuklearno oružje za napad. Pojasnio mi je kako Indija razmatra odgovor. Zamolio sam ga da ništa ne radi i da nam da minut da pokušamo sve jasno sagledati", rekao je Pompeo.

Dalje u knjizi, bivši šef američke diplomatije pojašnjava kako su Amerikanci uspjeli uvjeriti Pakistan i Indiju da odustanu od nuklearnog rata.

"Nijedna druga zemlja nije mogla učiniti ono što smo mi uradili te noći kako bismo izbjegli užasan ishod", zaključio je Pompeo.