Svijet
0

Mikanba: Gruzija stoji iza ekspozija u Abhaziji

FENA
Cilj napada je sabotaža sezone odmora, izjavio je glavni pravobranitelj Abhazije Safarbey Mikanba, dodajući da istraga razmatra nekoliko verzija u vezi s eksplozijama u Suhumiju i Gagri, ali naginje onoj da su izvršitelji diverzanti iz Gruzije, javila je agencija Interfax.

„Glavna i osnovna verzija jeste – diverzantska akcija, koju su izvršile specijalne službe Gruzije“, kazao je Mikanba novinarima u srijedu u Suhumiju.

„Cilj napada je sabotaža sezone odmora kao pritisak na najviše rukovodstvo države. U vezi s tim je donesena odluka o konkretnim i jakim mjerama, među kojima je zatvaranje granice s Gruzijom“, kazao je.

Mikanba je izrazio nadu da će ti zločini biti razotkriveni.

"Analizirajući nedavne eksplozije na željeznicama Gagre i Suhumija, organi sigurnosti su pronašli identičan rukopis i identične vrste eksplozivnih naprava“, izjavio je on.

„Završne riječi dat će specijalisti ekspertnog biroa Sočija. Međutim, smatramo da su eksplozije u Suhumiju i Gagri karike istog lanca. Nije isključeno da je cilj tih napada preplašiti turiste, sabotirati sezonu odmora“, dodao je glavni pravobranilac.

Na centralnoj tržnici Suhumija 30. juna dogodile su se dvije eksplozije, u kojima je smrtno stradalo šest osoba. Još šest osoba je ranjeno u eksploziji 29. juna na abhaskom odmaralištu u Gagri.