Svijet
3

Mijanmarske žene boksaju za ravnopravnost

Klix.ba
Nwe Ni Oo (Foto: AFP)
Nwe Ni Oo (Foto: AFP)
Čvrsta i sa razornim lijevim krošeom, mijanmarska osvajačica zlatnih medalja u boksu, Nwe Ni Oo, prilično strši u konzervativnoj naciji u kojoj se od žena očekuje da budu stidljive, a ne borbene.

Ipak, ova 19-godišnjakinja osvojila je srca na proslavi nakon pobjede nad svojom filipinskom suparnicom, na Igrama Jugoistočne Azije u prijestolnici Naypyidawu.

"Ovo je veoma uzbudljivo, budući da se nikada nisam borila protiv stranaca. Sretna sam I što se borim pred mijanmarskim navijačima”, rekla je Ni Oo.

Nwe Ni Oo pravi stazu za mijanmarske žene koje se u boksu takmiče još od 2001. godine, ali nisu osvajale medalje zahvaljujući slabom finansiranju tokom vladavine korumpirane hunte te nedostatka šire podrške.

Izlazeći iz sjene decenija vojne vladavine, zemlja se počinje ponositi svojom ravnopravnošću polova u oblasti gdje je nasilje nad ženama široko rasprostranjeno.

Najslavnija žena u Mijanmaru je dobitnica Nobelove nagrade Aung San Suu Kyi, a ženama je ravnopravnost garantovana i zakonom, kao i viši društveni status nego što ga uživaju žene u Indiji i Kini. Ipak, one se i dalje suočavaju sa velikim izazovima u osiromašenoj zemlji.

Međunarodni monetarni fond navodi kako su dvije trećine mijanmarskih žena nestručna radna snaga sa minimalnim platama, dok samo 18 posto odraslih žena ima završenu srednju školu, što znatno ometa ekonomski napredak.

Također, duboko tradicionalno društvo od žena zahtijeva skromno odijevanje i praćenje uhodanih puteva budističkog društva. Društvo je toliko tradicionalno da su organizatori Igara isključili takmičenja u gimnastici i odbojci na plaži, tvrdeći da je odjeća sportista isuviše “skandalozna”.

Ipak, u sportovima u kojima su se takmičile, mijanmarske sportistkinje su procvjetale i zaradile aplauze i divljenje publike u svim disciplinama u kojima su nastupile.

Ženski bokserski tim zaradio je posebne pohvale nakon što je osvojio zlatnu, srebrnu i dvije brzonzane medalje, pomogavši svojoj zemlji u regionalnom usponu.

Skromna izvan i ubitačna u ringu, , Nwe Ni Oo, je najstarija od šestero djece u porodici, a bori se za bolju budućnost svoje porodice.

"Moja porodica me podržava, a posebno moj otac želi da postanem dobar bokser”, kaže Ni Oo.

Njena pobjeda je još značajnija zbog činjenice da je rukavice prvi put navukla prije samo tri godine, a na takmičenju je nastupila dva kilograma ispod svoje kategorije.

Sportske pobjede mijanmarskih žena donose više od medalja, one poboljšavaju njihovu ulogu u zemlji i pokazuju da su jednako sposobne kao i muškarci.

Na forumu žena u Yangonu rečeno je kako je sav teret čuvanja porodica na okupu tokom vladavine vojne hunte padao na leđa ženama. Sa otvaranjem zemlje, žene su postale odlučne u oblikovanju budućnosti.