Problemi za vojnu huntu
0

Mijanmarska vojska izgubila kontrolu nad strateški važnim gradom na granici sa Kinom

F. H.
Mapa: Google maps
Mapa: Google maps
Mijanmarska vojska izgubila je kontrolu nad strateškim sjevernim gradom na kineskoj granici nakon višednevnih sukoba s tri etničke naoružane grupe, rekao je glasnogovornik vojne hunte koja upravlja Mijanmarom.

"Vlada, administrativne organizacije i sigurnosne organizacije više nisu prisutne u gradu Chinshwehaw, koji graniči s kineskom pokrajinom Yunnan", rekao je Zaw Min Tun u izjavi kasno u srijedu.

Borbe bjesne od petka u dijelu mijanmarske sjeverne države Shan - gdje se planira željeznička veza vrijedna milijardu dolara kao dio pekinškog globalnog infrastrukturnog projekta Pojas i cesta.

Ta'ang National Liberation Army (TNLA), Arakan Army (AA) i Myanmar National Democratic Alliance Army (MNDAA) kažu da su zauzeli nekoliko vojnih postaja i ključnih cesta koje povezuju Mijanmar s Kinom, njegovim najvećim trgovinskim partnerom.

Ujedinjene nacije kažu kako strahuju da su hiljade ljudi raseljene, a neki su pobjegli preko granice u Kinu.

Više od četvrtine mijanmarske granične trgovine s Kinom u vrijednosti od 1,8 milijardi dolara od aprila do spetembra ove godine prošlo je kroz Chinshwehaw, izvijestili su u septembru mediji pod kontrolom hunte, pozivajući se na ministarstvo trgovine.

Vojna hunta je izvela državni udar u Mijanmaru u februaru 2021. godine, te se država našla kako pod sankcijama tako i pod kritikama zbog kršenja ljudskih prava. Vlasti Mijanmara se terete i da provode genocid na Rohingya muslimanima u ovoj državi.