Zbog umiješanosti u etničke sukobe
1

Mijanmar: Službenici UN-a osuđeni na zatvorske kazne

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Sud u Mijanmaru osudio je tri službenika Ujedinjenih naroda na višegodišnje zatvorske kazne, zbog umješanosti u krvavi etnički sukob budista i muslimana na zapadu zemlje.

Sud u gradu Maungdav, u državi Rakhine, izrekao je u petak prošle sedmice zatvorske kazne dvojici službenika Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice na tri, odnosno šest godina robije, dok je zaposlenom pri Svjetskom programu za hranu UN-a izrečena dvogodišnja robija, potvrdila je Aye Winh, novinarka Associated Pressa u Mijanmaru.

Svi osuđeni službenici UN-a su državljani Mijanmara iz muslimanske zajednice iz tog regiona.

Zaposleni pri Svjetskoj organizaciji u Mijanmaru su osuđeni po različitim optužnicama, između ostalog za "raspirivanje mržnje između budista i muslimana" i za učešće u paljenju kuća tokom etničkih sukoba.

Iz sjedišta UN-a za sada nije bilo zvaničnog saopćenja o tom slučaju.

Etničko nasilje između budista i muslimana izbilo je u junu na zapadu zemlje, kada je više od 80 ljudi ubijeno i na hiljade kuća je zapaljeno, što je dovelo do masovnog egzodusa stanovnika iz te oblasti bivše Burme.

Grupe za zaštitu ljudskih prava tada su javile da je najmanje 12 lokalnih službenika angažovanih pri međunarodnim humanitarnim organizacijama uhapšeno zbog sumnje u navodnu umiješanost u krvave sukobe.