Svijet
6

Mijanmar najviše izdvaja u humanitarne svrhe, u BiH i Egiptu se najmanje volontira

Klix.ba
Kada je riječ o darežljivosti, Mijanmar je već treću godinu zaredom prvi na listi 140 zemalja koje najviše izdvajaju prema indexu Fondacije za humanitarnu pomoć (CAF). Bosna i Hercegovina je na nezavidnom 128. mjestu.

Ovaj index mjeri izdvojeni novac, broj volontera i volonterskih akcija, kao i drugih vrsta pomoći.

BiH najbolje kotira kada je riječ o doniranju novca i, gledano po kategorijama, u ovoj zauzima najbolju poziciju, 76.

Istovremeno, prema vremenu koje njeni stanovnici provedu volontirajući naša zemlja je predzadnja na listi. Gore su ocijenjeni jedino Egipćani.

U kategoriji pomoći drugome smo 123.

Predvodnik liste Mijanmar, zemlja na jugu Azije, ponovo je SAD ostavila na drugom mjestu, dok su 2014. godine Mijanmar i SAD podijelile prvu poziciju.

Ako je suditi prema istraživanjima, 91 posto stanovništva Mijanmara doniralo je u posljednjih godinu dana novac humanitarnim organizacijama, 62 posto je pomagalo strancima u nevolji, dok je 55 posto stanovnika volontiralo.

"Bitno je naglasiti kako naš index državu ocjenjuje prema tome koliko je stanovništva pomoglo humanitarnim organizacijama, a ne prema tome koliko su dali", rekao je Simon Ward iz CAF-a te naglasio kako populacija Mijanmara od 56 miliona stanovnika čini tek nešto manje od petine ukupnog stanovništva SAD-a.

Mnogobrojne elementarne nepogode dovode do većih humanitarnih akcija. Myanmar je 2015. godine pretrpio ogromnu poplavu, ali i dalje postoji kontinuitet u darežljivosti stanovnika te zemlje, što bi moglo biti povezano s njihovim kulturološkim i vjerskim uvjerenjima.

Mnogi stanovnici ove zemlje praktikuju budizam, odnosno jedan ogranak budizma pod nazivom Theravada u kojem je davanje norma. Rezultat svega ovoga jeste demonstracija bogatstva i volje jedne, inače siromašne zemlje.

U godini u kojoj su zemlje najdarežljivije do sada, Sjedinjene Američke Države su zajedno sa pet drugih zemalja G20 zauzele neke od prvih 20 pozicija. Australija je treća, Novi Zeland četvrti, dok je Canada na petoj poziciji.

Uprkos ratnom stanju, Irak je zemlja čiji stanovnici najčešće pomažu strancima, dok su afričke zemlje u totalu postale mnogo darežljivije ove godine. Upravo su zemlje u razvoju najviše davale i pomagale humanitarnim organizacijama.