Svijet
0

Mijanmar: Aung San Suu Kyi dobila pasoš

FENA
Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi
Zastupnica mijanmarske opozicije Aung San Suu Kyi, koja je dugo držana u kućnom pritvoru, dobila je pasoš i odsada može putovati u inostranstvo, prvi put od 1988. godine, izjavio je u utorak zvaničnik njene stranke.

Nyan Win, glasnogovornik Nacionalne lige za demokratiju, izjavio je da je u petak informiran da je ova dobitnica Nobelove nagrade za mir dobila pasoš.

  • Ovo je njen prvi pasoš za 20 godina i imam utisak da će sada sve doći u normalu, dodao je on i precizirao da će ovo historijsko putovanje biti polovinom juna "kao što je predviđeno".

Bivša disidentica, koju je predsjednik Thein Sein reintegrirao u legalni politički život prošle godine, trebalo bi da otputuje u Norvešku da konačno primi Nobelovu nagradu za 1991. godinu, kao i u Veliku Britaniju, gdje je studirala i upoznala svoga muža koji je nedavno umro.

U Mijanmar se vratila 1988. godine da posjeti bolesnu majku, i te godine je ušla u politiku za vrijeme narodne pobune, odbijala je da ode, iz straha da će vojsci dati priliku da je drže u progonstvu.

Međutim, hunta je raspuštena u martu 2011. godine i prenijela svoje ovlasti na građansku vladu bivših vojnika koji su povećali političke reforme.

"Dama" iz Rangona je trijumfalno zauzela prvo mjesto zastupnika na izborima 1. aprila, u kojima je Nacionalna liga za demokratiju postala glavna opoziciona snaga parlamenta. Ona je položila zakletvu prošle sedmice.

Jedan vladin zvaničnik je rekao za AFP u utorak da se ona odsada može kretati potpuno slobodno.

Rangonsku "Damu " je u Ujedinjene nacije (UN) pozvao generalni tajnik Ban Ki-moon.