Svijet
0

Mihalj Kertes negirao navode optužnice

FENA
Bivši direktor Savezne uprave carine Mihalj Kertes danas je na suđenju odbacio navode optužnice koja ga tereti za zloupotrebu službenog položaja i malverzacije oko iznošenja novca iz Srbije na Kipar.

Kertes je kazao da je razumio optužnicu i da nije počinio djela za koja ga tužilaštvo tereti.

Optuženi je osporio i nadležnost tužilaštva i posebnog odjeljenja Okružnog suda da sudi ovaj krivični predmet.

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organiziranog kriminala marta ove godine podiglo je optužnicu za iznošenje višemilionskih iznosa na Kipar čime je država oštećena za više od 120 miliona njemačkih maraka.

Prema optužnici, koja je danas pročitana na sudu, pored Kertesa bili su obuhvaćeni i bivši predsjednik vlade Srbije Jovan Zebić, nekadašnji predsjednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević i bivši predsjednik Savezne vlade Nikola Šainović.

Postupak protiv Miloševića i Zebića je obustavljen jer su preminuli, a protiv Šainovića postupak je razdvojen jer je optužen pred Haškim tribunalom.

Kako se navodi u optužnici, Kertes i Zebić su 1994. godine postali pripadnici kriminalne grupe koju je organizirao Milošević s ciljem stjecanja dobiti u dužem vremenskom periodu prema unaprijed određenim zadacima u međunarodnim razmjerama, korištenjem privrednih struktura i utjecaja na izvršnu vlast.

U optužnici se navodi da su Milošević kao predsjednik Srbije i Socijalističke partije Srbije, Zebić kao potpredsjednik Vlade Srbije i savezni ministar, i Kertes kao direktor Savezne uprave carina, naložili da dio prihoda carine ne bude uplaćivan Saveznoj upravi carina, nego na račun pravnih lica, političkih organizacija i državne bezbejdnosti.

Dio novca, koji je trebalo da se uplaćuje Narodnoj banci Srbije, prema optužnici, iznošen je na Kipar i uplaćivan na račune nekoliko of-šor kompanija.

Tužilaštvo navodi da je u periodu od 1994. do oktobra 2005. godine sa računa Savezne uprave carina novac uplaćivan na račune 1.182 srpska preduzeća među kojima su "Krušik" iz Valjeva, "Sloboda" iz Čačka, "Crvena zastava" iz Kragujevca, "Karneks" iz Zrenjanina, "Prvi maj" iz Pirota i druge, javio je Tanjug.

Ovakvim protuzakonitim uplatama, navodi se u optužnici, država je oštećena za više miliona eura.