Izazivanje haosa
76

Mihailo Podoljak optužio Rusiju da stoji iza državnog udara u Nigeru

F. H.
Screenshoot: Youtube
Screenshoot: Youtube
Mihailo Podoljak, savjetnik šefa ureda ukrajinskog predsjednika poručio je da događaji u Nigeru pokazuju da Rusija ima globalni scenarij za izazivanje nestabilnosti u svijetu kako bi narušila globalni sigurnosni poredak.

“Sada je potpuno jasno da Rusija stoji iza takozvanog ‘vojnog udara’ u Nigeru. To je standardna ruska taktika: skrenuti pozornost, iskoristiti trenutak i proširiti sukob. Podrška koju su pobunjenicima izrazili predstavnici proruskog Malija i Burkine Faso (gdje Wagner PMC ima aktivnu ulogu) samo pojačava uvjerenje da Rusija ima globalni scenarij za izazivanje nestabilnosti kako bi potkopala globalni sigurnosni poredak”, rekao je Podoljak.

Prema njegovom mišljenju, vrijeme je da se izvuče ispravan zaključak: samo uklanjanje Putinovog klana i slanje Rusije u politički preporod može svijetu garantovati nepovredivost pravila i stabilnost.

Kako je objavljeno, hiljade pristaša vojne hunte koja je ranije ove sedmice došla na vlast u Nigeru marširalo je 30.jula u glavnom gradu Niameyu, mnogi od njih mašući ruskim zastavama i uzvikujući ime ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Niger je prije državnog udara smatran najpouzdanijim partnerom Zapada u borbi protiv džihadista u regiji Sahel.

Ukrajina je osudila državni udar u Republici Niger. Ministarstvo vanjskih poslova kategorički je odbacilo sve pokušaje nasilne, nelegitimne promjene ustavnog poretka.